Marie-Helene Bergstrand i brun polo framför träpanel.
Marie-Helene Bergstrand är kommunekolog och en av de 250 deltagarna. Foto: Thobias Ericsson/Sveriges Radio.

Vattendagarna ska öka kunskap om vattenfrågor

3:02 min

Marie-Helene Bergstrand är Halmstads kommuns kommunekolog och deltar på Vattendagarna på teatern i Halmstad, som handlar om att få hållbara vatten.

Runt 250 deltagare med stora kunskaper om vatten har samlats på teatern, bland dessa är flera experter och limnologer. När P4 Halland träffar Marie-Helene Bergstrand har hon precis varit på ett föredrag om biologisk mångfald. Där pratade man om hur mänskligheten historiskt har påverkat våra landskap och vatten, hur djurarter påverkas av mänsklig påverkan.

Marie-Helene förklarar vad Vattendagarna handlar om och vad som är dess grundtanke.

– Det handlar mycket om att sprida kunskap, all den kunskap som finns i hela landet. Och att prata om det som är aktuellt när det gäller vattenfrågor.

Deltagarna ska även göra utflykter till vattendrag, bland annat till Suseån utanför Getinge. Där ska de titta på ett projekt som Halmstad kommun har arbetat med. Där har man gjort åtgärder för översvämning och minskat risker för detta. Men även skapat planer för rekreation och biologisk mångfald.

Marie-Helene tycker det finns en positiv attityd bland deltagarna på eventet om läget för att få hållbara vatten.

– Det finns en medvetenhet att vi står inför stora utmaningar när det gäller vattenfrågor men det sker framsteg.

Landshövding Lena Sommestad inledde dagen med ett tal om hur man fått bukt med problem som övergödning.

– Detta har varit ett problem för Halland vid Laholmsbukten och där man gjort åtgärder som gynnat vattenmiljöerna, säger Marie-Helene Bergstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".