Lena Palm och Gudrun Andersson
1 av 4
Lena Palm och Gudrun Andersson Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Planer på bergtäkt vid Lygnern.
2 av 4
Planer på bergtäkt vid Lygnern. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Niklas Osvaldsson, arbetschef på Swerock Göteborg och Jan Ericsson som jobbar med affärsutveckling på Swerock
3 av 4
Niklas Osvaldsson, arbetschef på Swerock Göteborg och Jan Ericsson som jobbar med affärsutveckling på Swerock Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Planer på bergtäkt vid Lygnern.
4 av 4
Planer på bergtäkt vid Lygnern. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Boende ser stora risker med bergtäkt vid Lygnern

2:21 min

Företaget Swerocks planer på en bergtäkt vid Lygnern utanför Kungsbacka upprör boende i området, som ser både miljörisker och bullerproblem framför sig.

Swerock vill anlägga en bergtäkt vid Kammarberget, öster om sjön Lygnern. Planerna handlar om att få bryta maximalt 150 000 ton bergmaterial per år, som sedan ska transporteras vidare till byggprojekt i de södra delarna av kommunen.

På tisdagen hade boende möjlighet att tycka till om planerna på ett informationsmöte. Gudrun Andersson och Lena Palm var engagerade i frågan.

– Jag tycker inte att vi ska ha nån bergtäkt. Detta kommer att läggas mellan vackra sjöar i ett naturskönt och tyst område och det finns inte många sådana områden kvar, säger Gudrun Andersson.

Hon tillbringar mycket tid vid båten i Skärsjön, och är uppvuxen i området. Livet kommer att påverkas mycket om bergtäkten blir av, tror hon.

– I trettio år kommer det att tas ut berg, jag är rädd att det är ett stort besvär med buller i området och att man inte kommer kunna använda det som rekreationsområde sen.

De lyfter båda fram riskerna med att placera den bredvid sjön Lygnern, som är en vattentäkt i Kungsbacka.

Lena Palm hade gärna sett att bergtäkten anläggs på ett annat ställe än just runt sjön Lygnern.

– Jag tycker att det finns tillräckligt med grustäkter i området, säger hon.

Enligt Niklas Osvaldsson, arbetschef på Swerock Göteborg, har de jobbat för att hitta en lämplig placering, med hänsyn till de motstående intressen som finns.

– I den utredningen som är gjord på nytt nu i Swerocks regi har vi kunnat konstatera att det är, trots det komplicerade läget, den bästa platsen vi kan hitta i Kungsbacka i dag, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".