Spelare i Hylte/Halmstad jublar efter en vinst mot Örebro.
Spelare i Hylte/Halmstad jublar efter en vinst mot Örebro. Foto: Irene Andersson.
Andréas volleybollvärld

Blogg: Stormöte väntar – Hylte/Halmstad tar emot Örebro

Det har blivit dags för den första stora utmaningen på hemmaplan för Hylte/Halmstads damlag, som på söndag spelar mot Örebro. Det blir ett prestigemöte där mycket står på spel.

Enligt tradition tillhör Hylte/Halmstad och Örebro toppskiktet i den svenska elitserien och säsongen 2017/2018 är inget undantag då båda lagen ligger topp fyra inför söndagens möte.

Dessa matcher har under mina år i Hylte/Halmstad blivit något av en kraftmätning och matcher med mycket prestige där inget lag lägger sig ner i första taget.

Örebro har som tradition att alltid matcha ett starkt försvarslag som slänger ut hjärtat på planen och spelar för varandra i alla lägen. Hylte/Halmstad står ofta för en tydlig organisation och struktur samt ett starkt anfallsspel.

När dessa två spelsystem drabbar samman bjuds det på långa bolldueller med uppoffrande spel och båda lagen behöver göra sitt yttersta för att få ner bollen på motståndarnas planhalva.

När jag tänker tillbaka på min egen karriär är det den här typen av matcher som man som spelare längtar efter, men som även är ett nöje för publiken att se. Det är den här typen av matcher som svensk volleyboll behöver, som publiken behöver få uppleva live och som behövs för att sprida och lyfta volleybollen som sport. 

En av de största matcherna, publikmässigt, som jag spelat var i Hylte/Halmstad-tröjan på bortaplan mot just Örebro. Det var den andra semifinalen i slutspelet 2017 och Idrottshuset i Örebro hade fyllts med 1400 volleybollentusiaster.

Matchen gick till fem set, vi drog det längsta strået och stod som segrare efter 2,5 timmes spel. Publiken hejade, det spelades trummor och det var stundtals helt omöjligt att höra vad vi sa till varandra på plan.

Det är dessa matcher man som svensk volleybollspelare brinner för och det är dessa matcher jag kan sakna nu när jag lagt skorna på hyllan. Tyvärr får spelarna uppleva det allt för sällan...

Publiksiffran är något som behöver diskuteras och funderas kring. Hylte/Halmstad har som ett steg i att få in fler personer till matcherna startat en utmaning mellan dam- och herrlaget i klubben.

Lagen ansvarar för publikrekrytering för en helg var och det lag som rekryterar mest publik till ”sin” matchhelg blir bjudna på middag av det förlorande laget.

De båda matcherna den 19/11 (damlaget möter Örebro och herrlaget möter Södertälje) är det damlaget som ansvarar för och jag tycker att alla ni som läser det här inlägget borde ta er till hallen, både för att få se volleyboll på toppnivå och samtidigt skapa bästa förutsättningar för damlaget att bli bjudna på middag av kockarna i herrlaget!

Jag hoppas vi ses i Halmstad Arena, söndagen 19:e november klockan 14.30! 

P4 Halland kommer sända matchen i sin helhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".