Fridolina Rolfö.
Fridolina Rolfö i Sveriges kvartsfinal mot Holland. Foto: Maja Suslin/TT

Landslagsavtalet klart för damerna

2:29 min

Efter ett år är ett nytt landslagsavtal på plats för fotbollsdamerna. Halländska landslagsspelaren Fridolina Rolfö känner en stor lättnad.

Förhandlingarna har pågått i ett år utan att parterna har lyckats komma överens. Därför har spelarna hotat med bojkott av fotbollsgalan på måndag.

Under onsdagen lyckades parterna enas om ett avtal som sträcker sig till och med 2020. 

– Jag känner framförallt en stor lättnad. Det här är något som vi har gått och funderat över och diskuterat under en längre tid. Så det känns skönt att vi kan lämna det här bakom oss och fokusera på de sakerna vi faktiskt är där för att fokusera på, säger landslagsspelaren Fridolina Rolfö.

Enligt Aftonbladets kartläggning fick landslagsspelarna tidigare 2000 kronor för ett landslagsuppdrag oavsett hur långt lägret är eller var lägret hålls.

Några små tillägg och bonusar finns, framför allt på mästerskap, men ofta stannar ersättningen under 250 kronor om dygnet före skatt. Nivån ska inte vara högre ens på Algarve cup där spelarna är borta hemifrån i närapå två veckor.

– Det handlar inte bara om oss, utan hela damfotbollen och att vi vill få bättre förutsättningar i helhet egentligen, säger Fridolina Rolfö.

Att det fyraåriga avtalet nu är på plats innebär att damlandslaget inte kommer att bojkotta fotbollsgalan, som spelare tidigare meddelat.

Hur det nya avtalet ser ut är inte känt, men enligt Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är båda parter nöjda.

– För oss är det oerhört viktigt att spelarna känner att de är uppskattade, därför är det naturligtvis väldigt skönt att nu ha ett avtal på plats som både de och vi är väldigt nöjda med, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".