Hanna Glans, jämställdhetsexpert
1 av 2
Hanna Glans, jämställdhetsexpert Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.
Björn Andersson
2 av 2
Björn Andersson, utredare på Diskrimineringsombudsmannen. Foto: Unn Tiba

"Vi måste göra det pratbart"

3:03 min

Hanna Glans, projektledare och jämställdhetsexpert, är positiv till att DO ska granska kommunernas arbete mot diskriminering, och tycker det är viktigt att göra problemen pratbara.

Me too-kampanjen har rullat på i några veckor och det fortsätter att komma fram vittnesmål från personer som på olika sätt blivit utsatta. Som ett steg i arbetet mot sexuella trakasserier på arbetsplatser har Diskrimineringsombudsmannen, DO, börjat granska de svenska kommunernas förebyggande arbete i en satsning som påbörjades förra veckan.

Ett exempel på lokala projekt är Kunskap Äger som är Räddningstjänsten Halmstads projekt mot diskriminering. Hanna Glans är projektledare och jämställdhetsexpert.

– Grunden för allting är att det måste vara pratbart, man behöver börja med att titta på hur har vi det hos oss, vilken kultur råder? säger hon och fortsätter:

– Det här är ju del av ett större sammanhang. Ofta förekommer sexuella trakasserier i en arbetsmiljö där också andra kränkningar och trakasserier finns.

Björn Andersson är utredare och projektledare på Diskrimineringsombudsmannen. Enligt honom finns det flera skäl till att myndigheten gör den här översynen av kommunernas arbete just nu.

– Sedan årsskiftet gäller det lite skärpta regler med de aktiva åtgärderna som arbetsgivare ska ägna sig åt för att förebygga diskriminering, bland annat sexuella trakasserier. Det andra är att vi tycker att kommuner och landsting har ett särskilt ansvar för att förebygga detta. Vi har dessutom ett regeringsuppdrag som har gett oss ökade möjligheter.

Hanna Glans ser att chefer är viktiga för att uppmärksamma och följa upp diskriminering, och tycker att vi ska ta alla tillfällen i akt att prata om vår arbetsmiljö. 

– Sen att ha system för att kartlägga och ta reda på vilka behov har vi just hos oss. Övergripande på en samhällsnivå finns de här strukturerna och de följer med in på arbetsplatsen, men vi måste samtidigt hitta de där frågorna som är specifika just för oss.

Att Diskrimineringsombudsmannen nu plockar in policies och så vidare, hjälper det?

 – Jag tror att om vi gör det vi faktiskt är ålagda att göra så kan vi hamna på en mer konkret nivå. Jag tror att de skärpningar av lagen som har skett i år kan bli riktigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista