Deltagare på husförhör i Småöja samlade runt ett bord. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Husförhör i Småöja, en gammal tradition i ny tappning. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Husförhör utan stränga präster i Unnaryd

4:47 min

Nu under hösten pågår, som vanligt, husförhör i bland annat Unnaryd och Femsjö församlingar. Till skillnad mot förr, en mer trivsam aktivitet.

Husförhören tog som vanligt fart i oktober i Unnaryd och Femsjö församlingar och pågår hela hösten. Skillnaden nu mot under 1600-, 1700- och 1800-talen är stor. Då förhördes ortsbor strängt av präster från Svenska kyrkan om sin kunskap om bland annat bibeln. Nu handlar det mer om kaffe och gemenskap.

Sandra Schlegel, komminister, leder husförhören i Unnaryd och Femsjö församling.

– Då säger jag varmt välkomna till kvällens husförhör här i Småöja. Vi börjar med att sjunga årets husförhörpsalm som är 758.

För de som är lite äldre kan husförhör låta lite strängt. Det var verkligen förhör, och man skulle kunna den lilla katekesen utantill.

– Ja, det var tufft då. Prästerna förde anteckningarna om hur duktiga folk på gården var, säger komminister i Unnaryd- och Femsjö församling Sandra Schlegel.

Vad är husförhörens funktion idag?

– Det handlar om samling så här vid höstkanten, att upprätthålla en gammal tradition men i ny tappning.

Nu är själva husförhöret över. Vad tyckte du om dagens förhör?

– Det var trevligt att prata runt ämnen som egentligen är rätt viktiga för oss alla, säger Sandra Schlegel.

Om du skulle beskriva poängen med att gå på ett husförhör?

– Det handlar om gemenskap, om att träffa andra och att träffa prästen i ett annat sammanhang än i kyrkan, säger Doris Wolter, en av deltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista