Jenny Björklund och vinglas
Jenny Björklund bedriver gårdsförsäljning av vin. Foto: Privat och Sveriges Radio.

Gårdsförsäljning i Finland – så funkar det

3:39 min

Gårdsförsäljning av vin och öl är ett hett diskussionsämne i Sverige. I Finland finns ett alkoholmonopol, men det är också tillåtet med gårdsförsäljning av vin.

Finland är ganska likt Sverige på flera sätt, till exempel när det kommer till alkoholmonopolet. I Sverige finns Systembolaget och Finlands motsvarighet heter Alko.

I Sverige sa riksdagen senast nej till gårdsförsäljning, med motiveringen att det är allt för svårt att både hålla kvar Systembolagets monopol och hålla sig på rätt sida om EU-rätten. Men i Finland infördes gårdsförsäljning 1995.

– Vi får på stället sälja vin som vi själva har tillverkat. Vi säljer äppelvin, säger Jenny Björklund.

Hon bor på Åland, i Finland, och driver ett bryggeri där hon säljer vin. Men gårdsförsäljningen är begränsad.

– Vi får inte sälja klockan 12 på natten. Vi får sälja från nio på morgonen till nio på kvällen. Det finns en åldersgräns också, säger Jenny Björklund.

I Finland är gårdsförsäljning av vanligt vin, starköl och sprit inte tillåten. Det är bara  en begränsad gårdsförsäljning av bär- och fruktviner med alkoholhalt på högst 15 procent som är tillåten, och som inte konkurrerar med viner i övriga EU. Det undantaget gäller endast när råvaran har vuxit norr om den 60:e breddgraden, vilket motsvarar norr om Uppsala.

När den finska regeringen för ett tag sedan var inne på att även tillåta tillverkare av likörer, gjorda på motsvarande råvaror, att sälja direkt till konsument sade EU-kommissionen nej. Detta ansågs strida mot EU-rätten eftersom de skulle konkurrera med produkter tillverkade i andra medlemsländer.  

Finland har haft gårdsförsäljning sen 1995. Under den här tiden, är det något du har märkt av kring problem med gårdsförsäljning?

– De som köper är främst turister och personer som vill ha med sig något hem, eller en present. Jag har aldrig fått en indikation på att någon skulle ha alkoholproblem som kommer hit och köper. 

Vad tänker du om förbudet i Sverige? 

– Det kommer ju så många från Europa hit, och monopolet är väldigt speciellt. Många turister förväntar sig att kunna köpa vin i butikerna. Detta är ett sätt för oss att ge bättre service till turisterna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista