Hon hjälper orangutanger på Sumatra

4:24 min

Halmstadbon Solweig Harling åkte på ett stort äventyr. I djungeln på Sumatra såg hon på nära håll arbetet med att hjälpa skadade orangutanger.

Resans koncept bygger på att resenärerna betalar pengar som går till hjälpprojekt, i det här fallet till regnskogen och orangutangerna som håller på att dö ut. På Sumatra fick de se mer av arbetet i djungeln.

– Det var jättestort. Vi var en liten grupp på nio personer och hade med oss en guide som jobbat med orangutanger i över tjugo år. Han var med hela tiden när vi gick i djungeln och kunde visa, så vi kom till ställen dit turister inte kommer till normalt, berättar Solweig Harling.

Till vardags jobbar hon som hjärtspecialist på Hallands sjukhus barnklinik. Nu är hon även orangutangfadder, vilket innebär att man skickar pengar en gång i månaden, som används för att hjälpa unga orangutanger som farit illa.

De lever normalt med sina föräldrar de första åtta åren, men kan hittas ensamma och tas då om hand för att gå i en "djungelskola". Där får de lära sig klättra, vilken mat de ska äta för att sedan kunna klara sig själva.

Solweig Harling berättar om anledningen till att hon ville följa med på resan. 

– Det är just att tala om att vi kan göra saker. Regnskogen håller på att försvinna, och det här påverkar verkligen klimat och så. Att låta då stora företag komma in och skövla regnskog och plantera palmolja. Det kan de göra för att vi använder produkter som innehåller palmolja, säger hon.

Palmoljan används i bland annat kosmetika, tvättmedel och matvaror som till exempel kex.

– Om vi tittar på innehållsförteckningar och bojkottar sånt som innehåller palmolja så gör vi någonting, säger Solweig Harling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".