Hela SFI-klassen står på en trappa framför ett gult hus.
1 av 2
Hela SFI-klassen. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Mousa Attayar och Hend Abdelaal
2 av 2
Mousa Attayar och Hend Abdelaal är elever på SFI-skolan i Knäred som protesterar mot flytten. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

SFI-elever protesterar mot att skolan flyttas

4:28 min

Mousa Attayar och Hend Abdelaal vill inte att SFI-skolan i Knäred ska flytta till Laholm i januari. Nu protesterar de mot flytten genom en namninsamling.

SFI i Knäred ska läggas ner vid årsskiftet – men nu protesterar eleverna som går där mot beslutet. I ett brev till Laholms kommun vädjar eleverna om att inte ska stänga som planerat.

Mousa Attayar och Hend Abdelaal har varit i Sverige i två och tre år, och går på SFI i Knäred. De tycker det passar bra att kunna lära sig det svenska språket och samtidigt kunna se till och hälsa på sina barn på raster, som går på förskolan en bit bort.

De tycker det blir för långt att åka till Laholm som är på två mils avstånd då de måste åka buss och måste passa busstider med hämtning på dagis.

– De leker här framför skolan, när barnen går ut kan de krama föräldrarna och känna glädje och det är jättefint för barnen, säger Hend Abdelaal.

Hend och Mousa tycker båda att språket är nyckeln till samhället och för att få ett arbete.

– Det är viktigt att kunna språket för att man ska kunna engagera sig i samhället och det är nyckeln till landet för att få jobb, säger Mousa Attayar.

29 personer har skrivit på namninsamlingen och de vill att skolan ska vara kvar i Knäred. Men det kan komma att bli fler namn för de finns flera elever som inte skrivit under ännu. Mousa och Hend hoppas att det leder till att skolan får vara kvar.

– Det är viktigt att man trivs och kan studera i Sverige, så att man snabbt kan lära sig det svenska språket, säger Hend Abdelaal.

Tanken är att Mousa Attayar och Hend Abdelaal och de andra eleverna ska pendla till Laholm efter årsskiftet för att gå på SFI.

Enligt rektorn på skolan är skälet till att SFI i Knäred ska stänga att kommunen vill samla all vuxenutbildning på Campus Laholm.

Cecilia Roos (M), ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden i Laholm säger att hon har fullt förtroende för verksamhetens beslut, men har samtidigt har förståelse för elevernas synpunkter.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista