Toalett
Toalett. Foto: JESSICA GOW / TT

Så kan du förbättra dina toalettbesök

4:35 min

I veckan är det FN:s internationella världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men det finns ändå saker vi kan göra för att förbättra toalettbesöken.

Enligt organisationen Water aid lever cirka var tredje människa i världen utan tillgång till en toalett. För att uppmärksamma problemet har FN utsett den 19 november varje år till Världstoalettdagen.

I Sverige finns inte de problemen men det finns ändå saker vi kan göra för att exempelvis minska miljöpåverkan eller kanske få en något trevligare upplevelse vid toalettbesöken.

Johnny Arvidsson från Fjärås är rörmokare och han har bra koll på hur marknaden för toalettstolar ser ut.

– Det finns en uppsjö av modeller. Det finns olika varianter av spolning, fläktar som torkar och allt möjligt, säger han.

Samtidigt varnar han för att inte alla modeller passar alla. Vid en resa till Schweiz fick hans fru en mindre positiv upplevelse.

– Vi var på ett väldigt lyxigt ställe och min fru fick en nära döden upplevelse kan man säga. Hon tryckte på fel knapp och det kom ut en pinne bakifrån som ska spruta vatten rakt upp i rumpan, och vet man inte om det så kanske det inte är så bra. Det blev inte bra, säger han.

Det finns även modeller som utformats för att spara vatten.

– Det finns numera olika modeller med vakuum-wc. Det är samma som finns på flyg, båtar och tåg, säger Johnny Arvidsson.

Något som man absolut inte vill ha borde ju vara en genomskinlig toalett – men finns det?

– Det finns genomskinliga lock att köpa. Själva wc:n vet jag inte om det finns, men jag har faktiskt sparat ett gammalt lock som jag tyckte var roligt där det gjutits in häftstift i.

Så det finns mycket man kan göra för att fixa till sin toalett?

– Ja, det gör det. Men det bästa är kanske att fråga montören vad som rekommenderas för det finns en del skit på marknaden helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista