Håkan Jonsson i röd tshirt framför Halmstads lasarett
Håkan Jonsson springer maraton för ett gott ändamål. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio

Röntgenläkaren springer maraton på Sydpolen

1:53 min

Röntgenläkaren Håkan Jonsson från Halmstad är en rutinerad maratonlöpare som står inför en stor utmaning, nämligen att springa maraton på Sydpolen i svårt klimat.

Om ett par dagar är det 53 deltagare som ska springa 42 kilometer på Sydpolen och en av dem är Håkan Jonsson som gör det för ett gott ändamål. Håkan ska nämligen tillsammans med Svenska kyrkan samla in pengar till utsatta barn i Kapstaden.

Med maratonet på Sydpolen inräknat har Håkan Jonsson sprungit maraton på samtliga kontinenter. Hittills har han varit på sex kontinenter och sprungit. Han tycker dock att löpning inte är hans grej.

– Det här med löpning och att behöva springa kan vara rätt så tjatigt. Att behöva ge sig ut på långa turer på 20-25 kilometer när det regnar när jag egentligen skulle vilja läsa en bra bok.

Projektet Håkan stödjer genom Svenska kyrkan ligger i kåkstäderna i Kapstaden där en svensk läkare driver arbetet för de utsatta barnen i området. Och varför Håkan valt att stödja just detta projekt är för att han varit i Kapstaden och sett utbredd nöd och fattigdom.

– Jag har aldrig sett nöd i sådan omfattning som när jag var första gången i Khayelitsha som är den största kåkstaden i Kapstaden. Det gjorde ett så oerhört stort intryck på mig och har en del i mitt hjärta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista