Fatima Svanå
Fatima Svanå Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.

Fatima Svanås projekt – le mer mot okända

7:31 min

Funderingar och observationer av hur vi människor är, gjorde att Fatima Svanå bestämde sig för att le mer mot okända människor.

I ett inlägg på Facebook skrev Fatima Svanå om att hon efter mycket funderingar och observationer hade börjat le mer mot folk hon möter.

– Jag har väl alltid varit en rätt så glad person och folk har sagt till mig att jag ofta ler och så, men det är alltid till vänner och bekanta som jag känner igen. Men sen ett tag tillbaka har jag provat att le mot okända människor, berättar hon.

För några år sedan fick hon frågan från vänner som var nya i Sverige varför svenskar inte kommunicerar med varandra. De upplevde att ingen log, hejade och framför allt inte till dem. 

– Det har gjort att jag har observerat och sett att de har ju rätt. För de jag kommunicerar med är människor jag känner eller när jag går in i en affär eller myndighet. Men ute bland okända finns det inte mycket kommunikation, det gör det inte, säger Fatima Svanå.

Sen Fatima Svanå provade att le mer har reaktionerna varit olika. Vissa ler tillbaka, andra blir förvirrade. Men det handlar mycket om att känna sig sedd och se andra, berättar Fatima.

– Jag tänker att det är verkligen så, om jag går förbi en människa och inte tittar på den människan är det precis som att den inte existerar för mig och jag existerar inte för henne eller honom.

Efter att hon startat projektet att le mer, känner Fatima också att hon har blivit gladare av det.

– Jag ser människor och de ser mig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".