Ringhals.
Foto: ADAM IHSE / TT

Ringhals satsar 900 miljoner på reaktor 3 och 4

3:10 min

Vattenfall investerar nu 900 miljoner kronor i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid Ringhals kärnkraftverk.

Investeringen i oberoende härdkylning är ett krav, och satsningen innebär att Ringhals nu kommer kunna leverera el in på 2040-talet.

Björn Linde är vd på Ringhals.

– Vi tänker en framtid för Ringhals 3 och Ringhals 4 och det här är ett kvitto på det, säger han och fortsätter:

– Här har vi anläggningar som redan idag är bra och säkra och nu får vi slutgiltigt beslut att bygga in den här extra säkerhetsfunktionen som är ett krav, så det är bara positivt, säger han.

Styrelsen har även tagit ett beslut som gäller Ringhals 1 och Ringhals 2, där Ringhals har föreslagit för ägarna att köra ytterligare sex månader på reaktorerna som ska avvecklas.

– Det är för att utnyttja bränslet vi har på bäst sätt. Det är bra för oss, ekonomin och inte minst för miljön. Men jag vill vara tydlig med att slutpunkterna ligger fortfarande inom de här åren. Vi kommer att köra längre på 2019 med Ringhals 2 och längre under 2020 med Ringhals 1.

Vi pratar ju om slutdatum och sådana saker, det kan låta konstigt att det samtidigt investeras massor av miljoner?

– Ja men det här är förutsättningar vi har levt med ända sen beslut om förtida nedläggning på Ringhals 1 och Ringhals 2. Nu är vi nöjda och glada att vi får göra sånt som vi hade tänkt oss och planerat för, säger Björn Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista