Emma Knyckare har rott mansfria festivalen i hamn. Foto: Robert Eldrim
Emma Knyckare har rott mansfria festivalen i hamn. Foto: Robert Eldrim

Mansfria festivalen har fått en plats

1:18 min

Nu är det klart att den uppmärksammade festivalen utan män hålls nästa år på Bananpiren i Göteborg.

Internationellt uppmärksammade Statement Festival, som initierats av komikern och radioprofilen Emma Knyckare från Rolfstorp i Halland, kommer att hållas på Bananpiren i Göteborg.

– Eftersom det var så kort tid att arrangera det här på så behövde vi en plats som man kan vara både inomhus och utomhus på, säger Emma Knyckare.

Det var i somras, efter nyhetsrapporteringen om övergrepp på festivaler, som Knyckare spontant publicerade en tweet om en festival utan män där hon skrev: ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna, som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”

Inlägget fick stor respons såväl i Sverige som internationellt. I september startades en crowdfundingkampanj via Kickstarter och i oktober stod det klart att projektet nått sitt mål för att kunna genomföras. 

Statement Festival, en festival utan män bland besökarna och affischnamnen, som välkomnar kvinnor, transpersoner och icke-binära, blir en tvådagarsfestival på Bananpiren i Göteborg den 31 augusti-1 september. 

– Målet är att festivalen inte ska behöva finnas, eller att vi ska släppa in cis-män också i framtiden. 

Varför är det här viktigt?

– Det här är superviktigt, det visar Me too-kampanjen också. Det vi gör är att erbjuda en frizon dit man kan gå och festa och dricka bärs utan att behöva titta sig över axeln, säger Emma Knyckare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".