Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT bild
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT bild

SMHI varnar för plötslig ishalka i Halland

1:24 min

SMHI varnar för plötslig ishalka i Halland och andra delar av Götaland i takt med att temperaturen sjunker. Kylan kan hålla i sig till måndag morgon.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka under söndagseftermiddagen och kvällen i stora delar av södra Sverige, även i Halland.

– Vi har ett område med mestadels regn men det kan förekomma inslag av blötsnö också. Temperaturen kommer falla snabbt både i luften och på vägytan. Med tanke på att det är så blött så är det väldigt stor risk för ishalka, säger Caroline Weidbo, meteorolog på SMHI.

Temperaturerna kommer stiga långsamt under måndagen.

– Mitt på dagen imorgon borde det vara på plussidan på de allra flesta håll på vägytorna, säger Caroline Weidbo.

Trafikverket uppmanar de som ännu inte satt på vinterdäck att göra det.

– Framförallt i södra Sverige är det väldigt många våta vägbanor som kommer att frysa på i natt och även vara kalla imorgon. Så det kan bli ishalka och man bör tänka på att ha bra vinterdäck eller att ta det väldigt försiktigt i trafiken, säger Baisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista