Bild från Rättvisarn 2017.
1 av 3
Bild från Rättvisarn 2017.
Bild från Rättvisarn 2017.
2 av 3
Bild från Rättvisarn 2017.

Män syns mest i svenska medier

3:29 min

Knappt var tredje som får komma till tals i svensk nyhetsrapportering är kvinna – det visar en ny kartläggning som Rättviseförmedlingen har gjort.

Enligt siffrorna är 31 procent kvinnor – störst mansdominans är det inom kategorin ekonominyheter där 82 procent av de medverkande är män.

Tina Sayed Nestius, som är projektledare för Mediemätaren hos Rättviseförmedlingen tror att underrepresentationen kan bero på lathet och tidsbrist.

– Men jag tror den främsta anledningen är att medier inte räknar efter, utan man går på magkänsla och tycker att det känns som att det är jämställt, säger hon. 

Journalister vittnar om att vissa kvinnor de vill intervjua i en del fall inte vill prata, utan hänvisar till en manlig kollega. Tina Sayed Nestius tycker att de då ska förklara för kvinnan att det är viktigt att hennes röst också får höras, och ibland krävs förberedelse för de som är ovana.

– Detta är ett utfall av det vi ser i medierna. Om det är så att vi alltid ser eller hör män tror vi att det är mäns röster som är viktiga, och då kanske kvinnan hellre vill räcka över luren till sin manliga kollega, säger Tina Sayed Nestius.

Sveriges Radio klarar sig okej i Rättviseförmedlingens kartläggning jämfört med andra medier. Och att det kan vara stor skillnad mellan olika medier tror Tina Sayed Nestius beror på att vissa jobbar mer aktivt för en mer representativ rapportering.

– Då skapas en medvetenhet om att det är viktigt på redaktionen, säger hon.

Det är inte bara könsfördelningen som är ojämställd enligt kartläggningen. Det finns även en underrepresentation när det kommer till hur många personer med utomnordisk bakgrund som får komma till tals.

– Det som är intressant med årets siffror är att jämfört med förra året har andelen svenskar med utomnordisk bakgrund ökat med fem procentenheter. Det är en stor skillnad och det visar att förändring är möjligt. Nu hoppas vi att förändringen förs över till könsfördelningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista