Landslagsklädda volleybollspelare står vid nätet.
1 av 3
Som volleybollspelare får man ställa frågan: Har jag råd att spela för landslaget? Foto: Beata Donborg/Privat.
Ett gäng volleybollspelare iklädda landslagsfärgerna hoppar framför havet.
2 av 3
Den längsta landslagsperioden jag gjorde var på 7 veckor - vilket innebar nästan två månader av förlorad arbetsinkomst. Foto: Privat.
Människor iklädda landslagets färger.
3 av 3
Jag ville representera Sverige, jag kände en stolthet och många spelare drömmer och landslagsspel. Foto: Privat.
Andréas volleybollvärld

Vad kostar det att vara landslagsspelare?

Så som de ekonomiska förutsättningarna för spelarna i volleybollandslagen ser ut så behöver spelarna i nuläget faktiskt ställa sig frågan – har jag råd att vara en landslagsspelare?

De svenska damlandslagsspelarna i fotboll har protesterat och hotade med bojkott av Fotbollsgalan på grund av de ekonomiska förhållandena som råder i landslaget. De fick till ett nytt avtal och hotet om bojkotten blåstes av. 

Även inom volleybollen är den ekonomiska frågan levande, och så som de ekonomiska förutsättningarna ser ut i dagsläget behöver volleybollspelarna ställa frågan: Har jag råd att vara landslagsspelare?

EM-kval i Israel, Universiaden i Kina, landskamper mot Ryssland, träningsläger i Polen och mycket, mycket mer hann jag med under mina åtta år i landslaget.

Tiden i landslaget lärde mig otroligt mycket både som spelare och som människa.

De minnen jag skapat och de vänner jag fått under den tiden gör att jag inte ångrar det för en sekund.

Den längsta landslagsperioden jag gjorde var totalt 7 veckor på resande fot, i sträck, vilket alltså innebar nästan två månader av förlorad arbetsinkomst.

Räckte lönen vi fick från volleybollförbundet för att täcka upp för den förlorade arbetsinkomsten? Svaret är enkelt: Nej, inte på långa vägar! 

Föregående landslagssäsong handlade det om en ynka hundralapp i dagsersättning.

Visst kan vi vara stolta över att vara en jämlik sport där både herr- och damlandslaget får liknande summor men helt ärligt, hur långt räcker 100 kronor? 

Vad är det då som krävs för att få in mer pengar till landslagen som i sin tur kan ge spelarna bättre förutsättningar? Jo, vi behöver internationella framgångar för att locka mer publik och signa större sponsorer vilket kan ge en större budget.

Men för att nå internationella framgångar behöver vi kunna matcha de bästa spelarna och de ska inte behöva göra ett val utifrån om de har råd att vara med i landslaget eller ej.

I våras kopplades Sveriges olympiska kommitté in och det kan komma ett beslut om visst ekonomiskt stöd till landslagen vilket hade varit ett stort steg på vägen mot bättre förutsättningar för spelarna.  

De svenska landslagsspelarna är fantastiska som ställer upp år efter år, trots dessa förhållanden. Jag har som sagt varit en av dem en gång och det fanns aldrig på kartan att tacka nej.

Jag ville representera Sverige, jag kände en stolthet och jag vet att många unga spelare drömmer om att en gång få spela i landslaget.

Jag hoppas det sker en förändring så att dessa unga spelare när de väl får möjligheten att uppfylla sin dröm, inte behöver tacka nej på grund av att de inte har råd att vara en landslagsspelare!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista