Poliskvinna framför polishus
"Mycket handlar om tillit. Tillit till andra människor som bor i området, men också tillit till polisen. och den tror jag skapas en relation åt gången", säger Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg. Foto: Julius Bengtsson

Polisen om skadegörelsen: Viktigt att stärka engagemanget

5:16 min

Arbetet mot skadegörelse måste göras gemensamt och de boende har stor möjlighet att leda utvecklingen i rätt riktning, tror Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg.

– Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. Men ett exempel på något som det finns en hel del stöd i forskning för är grannsamverkan. Vi vet att i områden som har grannsamverkan minskar antalet brott och det tror jag beror på att man ökar kontaktnätverket i området, säger Anneli Svensson, som är kommunpolis i Falkenberg.

För en månad sen deltog hon i en workshop med flera andra aktörer för att öka samverkan mot brott och oroligheter i området Sloalyckan i Falkenberg. Där har man nu gått vidare i arbetet och polisen ska bland annat gå en utbildning för att förbättra dialogen med de som bor i Sloalyckan.

Och just dialog och samverkan är nyckeln till att bekämpa exempelvis skadegörelse, säger Anneli Svensson.

– Mycket av det här handlar om tillit. Tillit till andra människor som bor i området, men också tillit till myndigheter som polisen. Och den tror jag skapas en relation åt gången. Det tar tid, men det måste få ta tid också.

Som en del i samverkan är det också viktigt att de boende visar ett engagemang och känner ansvar inför sitt eget område, menar Anneli Svensson.

– Det är viktigt att skadegörelse, som en krossad ruta, åtgärdas för att inte ge ett dåligt och nedgånget intryck. Har man en begynnande skadegörelse så kan det intrycket uppmuntra till fortsatt brottslighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista