Agneta Broberg, Diskrimineringsombudsman.
Agneta Broberg, Diskrimineringsombudsman. Foto: Tomas Gunnarsson/DO

Efter #metoo – tillsyn mot cirka 40 företag

Diskrimineringsombudsmannen inleder en tillsyn av cirka 40 företag och organisationer inom media, kultur och juridik. Bakgrunden är den senaste tidens #metoo-upprop.

Beskedet kommer efter att DO tagit emot en anmälan riktad mot TV4:as ledning om att de skulle ha låtit blir att utreda misstankar och anklagelser om diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och sexuella övergrepp.

Det var den tidigare exekutiva producenten för "Äntligen hemma" som för runt två år sedan larmade TV4:as ledning angående programledaren Martin Timells beteende. Ledningen ska enligt anmälan ha låtit bli att utreda saken, trots att arbetsgivare som får kännedom om trakasserier eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen är skyldiga att tillsätta en utredning, enligt diskrimineringslagen.

Nu väljer alltså DO att ta ett större grepp än att bara gå vidare med anmälan mot TV4:as ledning. Tillsynen är en utvidgning av den tillsyn som nyligen inleddes mot kommuner och landsting och avser att säkerställa att de granskade organisationerna har rutiner och riktlinjer för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier, skriver DO.

Vad gäller TV4 specifikt skriver DO så här:

”Beslutet innebär samtidigt att vi inte kommer att göra en riktad tillsyn mot TV4 eftersom vi bedömer att vi kan göra större nytta genom att göra en bredare tillsyn mot fler företag och organisationer. Detta med anledning av de många vittnesmål som lämnats den senaste tiden från olika delar av arbetslivet.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista