Andreas, Benjamin och Li Albjär.
Andreas, Benjamin och Li Albjär. Foto: Anna Carlsson och Katarina Höije/Sveriges Radio.

Tre av fyra i familjen har diabetes – möts av fördomar

4:13 min

I familjen Albjär i Lilla Tjärby har tre av fyra familjemedlemmar diabetes typ 1. Det innebär mycket rutiner och kontroller, förlorad nattsömn och en hel del fördomar.

– Det är väl okej att ha diabetes. Jag har vant mig, säger åttaåriga Benjamin. 

Han har haft diabetes typ 1 sedan han var två år, och han är inte ensam i familjen om att ha diabetes. Mamma Maria och systern Li har också diabetes. 

Jag har redan glömt bort hur det kändes att inte ha diabetes. 

Li, som är  sex år, har haft diabetes sedan augusti i år. Pappa Andreas berättar att barnen har bra koll på apparaturen. 

– Först har de en liten pump som är den som tillför insulin till kroppen. Sen har de även en sändare som mäter blodsockret kontinuerligt, och skickar vidare det till telefonerna, säger han. 

En vardag med diabetes innebär mycket rutiner, kontroller och en planering där man försöker få bort stressen sjukdomen innebär. 

– Det är en ganska stressande sjukdom. Som anhörig måste man hela tiden ha koll på om barnen. Det är ett evigt kontrollerande och planerande för att få vardagen att fungera, säger Andreas.

Sjukdomen innebär också sämre nattsömn, både för pappa Andreas, mamma Maria och barnen.

– Jag brukar beskriva det som att man har småbarn igen. Man är uppe ganska många gånger per natt och fixar och trixar och larmar av enheterna som larmar för att man ligger fel i blodsockret, berättar Andreas.

Det är en väldigt allvarlig sjukdom. Går man för lågt under en lång tid hamnar man i koma och kan dö rakt upp och ner. Går man för lågt får man för lite socker i kroppen.

– Den vanliga missuppfattningen är att man då ska tillsätta insulin, men det ska man absolut inte. Då ska du stoppa i dem socker. 

Men har man för mycket socker i kroppen sliter det på organen. I förlängningen kan det göra att man får många komplikationssjukdomar.

Som pappa till barn med diabetes typ 1 möts Andreas av mycket fördomar.

– Det är en enorm okunskap där folk tror att barnen fått diabetes för att de ätit för mycket godis. Typ 1 har ingenting med dina levnadsvanor att göra, som typ 2 har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista