Julia Carlsson har startat projektet En hjälpande hand
Julia Carlsson har startat projektet En hjälpande hand. Foto: Julia Carlsson/Privat och Lotta Löfgren/Sveriges Radio.

Hon vill hjälpa de som har det tufft i juletider

3:03 min

Julia Carlsson i Getinge drabbades svårt av en ekonomisk kris i januari och fick hjälp genom ett nödrop på Facebook. Nu vill hon ge tillbaka det stöd hon fick.

Julia Carlsson startade Facebook-gruppen En hjälpande hand där folk kan kontakta Julia för att få hjälp med julklappar och matkostnader i jul. Det handlar även om att Julia tar emot begagnade julklappar som hon kan ge igen till behövande. Folk skriver till Julia om vad de behöver.

– Det är väldigt många som skriver om julklappar till sina barn, barnen tycker det är föräldrarnas plikt att skaffa julklappar, säger Julia Carlsson.

När de skrivit till Julia vill hon ha ålder och kön på barnen som ska få julklappar, barnen får två till tre julklappar var. 

Julia kräver även kontoutdrag och en bakgrundshistoria för att undvika att bli lurad, vilket har hänt. När hon bara gått på magkänsla istället för att kräva kontoutdrag, har hon ibland blivit lurad.

Julia gillar jultiden väldigt mycket och tycker den är viktig, och hon vill att fler ska kunna fira en god jul i gemenskapens anda.

– Jultiden för mig är viktig, inte antalet julklappar eller att man ska få saker. Utan gemenskapen och att äta lite god mat och julgodis, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista