Cykeldäck med dubbar
1 av 2
Cykeldäck med dubbar. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio
Niclas Levin i overall
2 av 2
Niclas Levin, butiksägare Levin & Nilsson i Halmstad. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio

Brist på cykeldäck med dubbar i vinter

2:40 min

Efterfrågan på cykeldäck med dubb är stor. Och nu flaggar en halländsk cykelbutik för att det kommer bli brist på dubbdäck i vinter.

Folk vill inte halka på hala vägar just nu och därför är det många som uppsöker Levin & Nilsson, en cykelbutik och verkstad, för däckbyte.

Bland alla cyklar som står i verkstaden är några elcyklar, som för övrigt blev årets julklapp, och deras däck skiljer sig mot vanliga cyklars. Elcyklars däck är lite bredare på sidorna för att tåla mer belastning, men dubbdäcken till dem är de samma som till vanliga cyklars.

Det finns lite olika dubbdäck med olika antal dubb.

– De lite finare dubbdäcken har lite mer dubb på sidorna så det blir säkrare i svängar. De har 240 dubb i stället för vanliga dubbdäck som har 220 stycken, säger Niclas Levin på Levin & Nilsson.

Det finns ett väldigt begränsat antal fabrikatörer av dubbdäck så det blir alltid brist på dubbdäck på vintern. 

– Det är inte brist än men det kommer att bli brist på dubbdäck, både vi och leverantörerna är dåliga på att ta in tillräckligt mycket med dubbdäck, säger Niclas Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista