Malin Eirefelt
Malin Eirefelt är en av kvinnorna som skrivit på uppropet #deadline. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Halländska journalister i upprop mot sexuella trakasserier på jobbet

2:03 min

Över 4000 journalister har skrivit under uppropet mot sexuella trakasserier och våldtäkter inom branschen.

Me too-rörelsen växer och allt fler yrkesgrupper protesterar mot sexuella övergrepp och trakasserier på arbetsplatsen. 4084 kvinnliga journalister hade på tisdagskvällen skrivit under uppropet #deadline.

En av dem som vittnar om en nedsättande kultur inom journalistkåren är frilansande journalisten Anna Roxvall från Varberg.

– Självklart har jag sett kvinnor sopas undan. Behandlas som "lilla gumman", säger hon.

Jag har själv varit med om hur svårt det är att som kvinna med arbetsledaransvar göra sig hörd när man är i minoritet. Framför allt har jag sett andra drabbas av detta.

Anna Roxvall har skrivit på uppropet Deadline. Det har hon gjort för att stötta vänner och kollegor i branschen som varit eller är utsatta. Hon tycker att det saknas stöd från chefer och ansvariga för att folk ska våga säga ifrån. Otrygga anställningsformer är enligt henne en bidragande orsak till problemet.

– Man har satt i system att ta in vikarier elva månader åt gången och sedan lasa ut dem som det kallas för att slippa ge dem en anställning. Det gör att vi känner oss väldigt otrygga hela tiden. Den som känner sig otrygg och kanske går med förhoppning om att få en anställning är väldigt obenägen att säga ifrån, man vill inte uppfattas som ett problem eller skapa dålig stämning, fortsätter hon. 

Journalistkåren är en av flera yrkeskårer där upprop startats och där det vittnas om allt från olämpliga kommentarer till våldtäkter.
En annan som skrivit på #deadline är Malin Eirefelt, kulturredaktör på Hallands Nyheter. Hon berättar om när hon både inom och utanför journalistbranschen blivit trakasserad.

– Jag ställde en fråga till en brandman som inte ville svara på min fråga, då klappade han mig på huvudet. Sexuella trakasserier är en del av en struktur där män sätter sig över kvinnor på olika sätt och behandlar kvinnor och män olika, säger Malin Eirefelt. 

Vad tänker du behöver hända nu?

– Om en kvinna blir utsatt på något sätt via en kommentar då borde man själv ifrågasätta den kommentaren. Visa att du undrar varför personen gjorde som den gjorde. Den supporten betyder mycket för den som vågar säga ifrån, säger Malin Eirefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista