Elever vill att kommunen ska satsa på nya stolar

5:42 min

Elever på Kapareskolan vill att kommunen köper in ergonomiska stolar till skolan. Det är ett av förslagen i en kampanj som tas upp på ett rådslag med politiker nästa vecka.

I Kungsbacka kommun finns sedan 2005 forumet Barbrobetalar. Det är ett forum för ungdomsinflytande där personer mellan 14 och 20 får lämna in förslag på förbättringar i kommunen.

En gång per termin pågår en förslagskampanj. Därefter görs en omröstning och de förslag som fått flest röster går vidare till ett rådslag med politiker och tjänstemän.

I år är fler ergonomiska stolar på Kapareskolan ett av de förslag som kommer tas upp på rådslaget som hålls nästa vecka.

– Vi har långa lektioner och då tycker vi att det är viktigt att man inte skadar kroppen, säger eleven Nils Berg och fortsätter:

– Vi lägger mycket vikt på ergonomi på idrottslektionerna. Sitter man för länge på fel yta så kan man skada sig och de här stolarna förebygger ju skador. Därför känner vi att det är viktigt att vi får fler sådana.

Rektorn Ingrid Schiller står bakom elevernas förslag.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt bra förslag. Vi har börjat byta ut stolar till ergonomiska stolar i den mån vi har pengar, säger hon och fortsätter:

– Det har även med kunskapsinhämtningen att göra. Sitter man bra och kan koncentrera sig så är det klart att man presterar bättre.

Andra förslag som kommer tas upp på rådslaget är bland annat busskort till alla ungdomar och täckande tak över Åsa Gårdsskolas mopedparkering.