Barnmorskan Jenny Ryttergard
Barnmorskan Jenny Ryttergard. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio

Barnmorskan: "Att skaffa samtycke är inte svårt"

6:58 min

Kampanjen #metoo uppmärksammar sexuella trakasserier och har väckt diskussioner om gränssättning. "Vi måste kommunicera. Att skaffa samtycke är inte så svårt," säger barnmorskan Jenny Ryttergard.

Metoo-kampanjen har nu pågått i drygt en och en halv månad. Flera yrkesgrupper har gjort egna upprop och tusentals personer har vittnat om hur de blivit sexuellt trakasserade och utsatta för övergrepp.

– Detta är något som vi väntat på ska bubbla upp till ytan länge. Det här är inga nya frågor utan vi har alltid vetat att detta förekommit, men omfattningen av det har blivit väldigt mycket tydligare i och med me too-kampanjen, säger Jenny Ryttergard.

Kampanjen, som har bidragit till stora avslöjanden, har även väckt diskussion om gränssättning.

I en intervju med norska Aftonposten säger journalisten och författaren Jan Guillou att han numera är osäker på om han kan ge en kvinna en kram.

– Vi ska inte vara rädda för fysiskt närhet. Däremot ska vi vara rädda för fysisk närhet utan samtycke, säger barnmorskan Jenny Ryttergard.

Hör mer om Jenny Ryttergards resonemang i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".