Anders Mildner
Kulturjournalisten Anders Mildner berättar att ljudet man hör i samhället speglar den som har den egentliga makten. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.

Kulturjournalisten: Ljud är makt

2:54 min

"Det ljudet du hör i samhället speglar den som har den egentliga makten i samhället," säger kulturjournalisten Anders Mildner.

– Ljud är egentligen makt. Det ljudet du hör i samhället speglar den som har den egentliga makten i samhället. Det säger något om samhället, de ljuden vi hör. De finns inte där av en slump. Vissa ljud tillåts höras, andra ljud tillåts inte höras, säger Anders Mildner, kulturjournalist som har skrivit en bok om ljud. 

Historiskt sett har ljudets makt utgått från Gud, menar Anders Mildner, som till exempel ljudet av kyrkans klockor.

Ljudets makt har förändrats genom tiderna och blivit industrierna och fabrikerna och idag är det ljud vi hör i samhället kopplat till trafiken; som till exempel bil, flyg och kommunikationsindustrin.

– Debatten om trafik är väldigt stor. Trafiken får lov att låta, trots att den stör människor och trots att forskningen visar att buller är direkt farligt, säger Anders Mildner.

Ett annat exempel på trafikens makt är att de tysta elbilarna framöver också ska få just ett ljud.

– Det är ganska talande, säger Anders Mildner.

Men det finns även andra fenomen i samhället som visar på makt genom ljud.

– Alla som har sett horderna av folk efter en fotbollsmatch, där några tusen män går runt och skriker, säger Anders Mildner och fortsätter:

– Tänk er att några tusen kvinnor hade skrikit på samma sätt. Jag tror inte det hade varit tillåtet, det är fullständigt otänkbart att tänka sig horder av kvinnor som skriker på stan. Vi har aldrig sett det, och det har med detta att göra: vem tillåts att låta i vårt samhälle. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista