Susan Pour står bland bokhyllor i ett bibliotek.
Susan Pour säger att Kulturhuset Fyren är ett levande hus, och att det låter en hel del. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Tystnad på bibliotek – ingen självklarhet

2:46 min

Det blir allt färre platser i samhället som kan kallas tysta. Bibliotek har historiskt sett varit tysta platser i samhället, men den tystnaden är inte längre självklar.

– Det låter en del. Folk rör sig och det är ett levande hus, säger Susan Pour, bibliotekschef för biblioteken i Kungsbacka.

På Kulturhuset Fyren i Kungsbacka hörs barn som leker i bakgrunden. Och enligt Susan Pour finns där inga krav på att besökarna ska vara tysta.

– Man ska absolut inte vara tyst, men man behöver inte skrika heller. Man ska visa respekt för varandra. Det ska vara levande, folk ska kunna prata och diskutera. 

För många innebär bibliotek att man blir lite tystare.

– Jag tror man sänker rösten inomhus automatiskt, och man tänker extra mycket på det när man är på bibliotek, säger Susan Pour.

Och trots att det inte alltid är lika tyst på biblioteken nu som det var förr tror Susan Pour att andan om biblioteken som en tyst plats finns kvar.

– Den är till viss del kvar. Det finns ju folk som studerar, och det finns folk som vill diskutera. 

Och bibliotekens funktion har förändrats genom tiderna. Numera är det inte bara böcker som kan lånas och läsas på de olika biblioteken runt om i landet. 

– Det är ett kulturhus, så vi har många olika kulturarrangemang. Allt ifrån författarbesök till musikupplevelser. Emellanåt kan det vara en ganska högljudd nivå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".