Jörgen Karlsson. Foto: Agnes Kågström
Jörgen Karlsson i Varberg. Foto: Agnes Kågström

Black Friday väntas slå nya rekord trots köpfri dag

1:17 min

Handlare förbereder sig för dagens köprush. Enligt Svensk Handel väntas rekord och i bland annat Varberg bemannas butiker extra.

Black Friday, konceptet från USA där dagen är årets bästa rea- och shoppingdag, har fått handlare i Varberg att förbereda sig på en rush. Caroline som jobbar i en butik tror att det kommer bli lönsamt för butikerna att bemanna extra just idag, trots att dagen sammanfaller med En köpfri dag, som organisationen Medveten konsumtion initierat.

– Det är jätteskoj och det kommer nog dra igång men vissa butiker kör en hel vecka, så det drog på som tusan i måndags. Förhoppningsvis blir det fullt ös i helgen när det blir löning och annat, säger Caroline.

Shoppingdagen Black Friday har slagit rekord i flera år. Traditionen som har sina rötter i USA fick svenskar att handlar för 3,6 miljarder förra året. Och väntas enligt Svensk Handel nå rekord på uppemot 5 miljarder kronor i år. Men bland konsumenter i Halland är inställningen till shoppingdagen blandad.

– Jag har svårt att förstå vitsen med det. Det är klart man kan handla billigare, men det går ut på att man ska handla, handla, handla, säger Monica Envall.

– Det känns lite onödigt för min del, i alla fall. Det är på något sätt en handlargrej, säger Jörgen Karlsson.

Samtidigt som Black Friday växer konsumtionskritiken. Organisationen en köpfri dag föreslår istället att vi under Black Fridays 24 timmar ska hålla oss borta från att handla för att minska överkonsumtionen och miljöförstöring.

– Det kunde nästan varit bättre faktiskt. Många gånger är det sån hysteri med de här handlandet, tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".