Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
ett diagram
2 av 2
Grafik: Sveriges Radio. Källa: Polisen.

Inte fler polisanmälningar efter #metoo

3:00 min

#metoo-kampanjen har inte haft någon effekt ännu på antalet brottsanmälningar. Det visar siffror som polisen tagit fram åt P4 Göteborg.

Det är inte anmärkningsvärt fler anmälda sexualbrott under perioden jämfört med samma tid för ett år sedan. Detta trots att tusentals kvinnor vittnat om övergrepp och trakasserier sen kampanjen startade den 15 oktober.

– Jag är förvånad. Jag trodde vi skulle få se att fler anmäler brott, säger Daniel Norlander, chef för polisens kontaktcenter i Region Väst.

Trots me too-kampanjen har inte antalet anmälda brott ökat jämfört med förra året.

– Vi hade lika många sexualrelaterade brott förra året, det var visserligen en ökning förra året, som i år, säger Daniel Norlander. 

Kan det bli för sent att anmäla? 

– Det är aldrig för sent att kontakta polisen, vi vill att man ska kontakta polisen så fort som möjligt. Och det gör ingenting om det är långt tillbaka i tiden heller. 

Jag förstår att det är ett stort steg, det är mycket lättare att berätta för en kompis vad man varit utsatt för. Men jag vill ändå uppmana de som varit utsatta att höra av sig till polisen. 

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista