Vinitha Carlsson
Vinitha Carlsson 62 år vill bara åka färdtjänst med kvinnor numera. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Sextrakasserier i färdtjänsten

Vinitha, 62, åkte färdtjänst: Han pratade sex hela vägen

2:21 min

Hallandstrafiken har rutiner för att färdtjänstkunder inte ska utsättas, men ändå finns två fall av sexuella trakasserier bara i år.

Både Vinitha, 62 år, och Veronika, som egentligen heter något annat, i 20-årsåldern berättar att de har råkat ut för sexuella trakasserier när de åkt färdjänst så sent som i år. Vinitha Carlsson hade en uppemot två timmar lång mardrömsresa från Mölndal till Hylte.

– Hela resan pratade han om sex; "hur har du sex?". Jag var livrädd hela vägen, säger hon.

Under resan tittar Vinitha sig om hela tiden, hon vill vara säker på att det finns någon bil i närheten om han skulle stanna och kräva något från henne.

– Jag var livrädd för honom. Jag var rädd för att han skulle stanna längs vägen och säga att "nu vill jag ha sex", jag är nyopererad också, säger Vinitha. 

Vi har gått igenom alla klagomål om färdtjänsten som kommit in till Hallandstrafiken och Kungsbackas klagomålshantering sedan 2016. Det är 2000 klagomål och två stycken handlar just om sexuella trakasserier eller ofredanden.

Förutom Vinitha handlar det om en tjej i 20-årsåldern som vi kallar Veronika. Hon åkte färdtjänst från särskolan där hon går, till sitt gruppboende.

Han la handen på mitt ben och sen smekte han benet och sen smekte han sig mellan benen, innanför byxorna.

Vad tänkte du då?

– Det var läskigt.

Sa du något till chauffören?

– Nej, jag var rädd. Jag kände bara att jag började må illa typ.

Daniel Bernhardt är chef för färdtjänsten på Hallandstrafiken som alltså beställer resorna från olika taxibolag.

– En del av de här anklagelserna är ju hårresande och det är jätteviktigt att vi utreder dem, säger Daniel Bernhardt. 

Han berättar att de har krav på chaufförerna, till exempel handlar det om att de ska se utdrag från belastningsregistret. Från och med nästa år skärper de vad man får och framför allt inte får var dömd för. Då kommer de kräva samma utdrag som gäller för skolan, där grova sexuella brott och våldsbrott finns med. 

Veronikas fall polisanmäldes, den chauffören kör inte längre i Halland, och i det andra fallet fick chauffören en varning och därmed är det avslutat. Hallandstrafiken har makt att stänga av chaufförer och det sker självklart i vissa fall, men ett ofredande behöver inte räknas in i det.

– Vi håller oss till särskilt allvarliga brott enligt gällande lagstiftning, annars får vi sitta och värdera alla typer av brott, säger Daniel Bernhardt. 

Vinitha är nöjd med att han fick en varning, även om hennes man helst hade sett att han inte körde färdtjänst alls.

Teoretiskt kan det ju vara han som kommer och kör dig?

– Javisst, jag kan bli jätterädd. Jag tittar varje gång taxin kommer vem det är. När det är tjejer så tänker jag, vad skönt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista