Anders Wiss lokalpolisområdeschef i Kungsbacka och Ann Rönnäng, kommunpolis ser båda fram emot att få ett mobilt poliskontor till Polisen Halland. Det mobila poliskontoret kommer främst att vara till för att lättare kunna vara nära medborgarna, men kan komma att ses vid fartkontroller och på större event.
1 av 2
Anders Wiss lokalpolisområdeschef i Kungsbacka och Ann Rönnäng, kommunpolis ser båda fram emot att få ett mobilt poliskontor till Polisen Halland. Det mobila poliskontoret kommer främst att vara till för att lättare kunna vara nära medborgarna, men kan komma att ses vid fartkontroller och på större event. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Klas Jansson och Barbro Jansson från Fjärås tycker att det är bra med ett mobilt poliskontor, då det på så sätt blir lättare för medborgare som bor längre från tätorten får lättare att kunna prata med polisen.
2 av 2
Klas Jansson och Barbro Jansson från Fjärås tycker att det är bra med ett mobilt poliskontor, då det på så sätt blir lättare för medborgare som bor längre från tätorten får lättare att kunna prata med polisen. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.

Polisen i Halland skaffar husbil – för att komma nära

1:41 min

För att komma närmare invånarna och kunna vara på samma plats en längre tid satsar polisen i Halland på ett mobilt poliskontor.

Poliskontoret kommer i form av en husbil och från och med nästa år kommer den att turnera runt i Hallands olika orter.

– Det här är ett verktyg och hjälpmedel för polisen, för att komma närmare medborgarna. Man kan vara kvar ganska länge på en och samma plats, det är skyl för väder och vind och man kan stationera sig på ett bra sätt, säger Anders Wiss lokalpolisområdeschef i Kungsbacka.

I det mobila poliskontoret kommer man bland annat kunna lämna in anmälan, få ta del av information och samtala med polisen. Än har inte det husbilsliknande poliskontoret kommit i fysisk form, så Anders Wiss visar istället upp en rad olika bilder på hur den ser ut.

– Man kan se invändigt här så har du ju ett kontor så man kan sitta och prata med folk, här kör du och här kan man också sitta och prata, säger Anders Wiss.

Det mobila poliskontoret kommer att finnas runt om i Hallands olika orter någon gång i början av nästa år. I regionen är Polisen Halland sist ut med att ha en egen och Ann Rönnäng, kommunpolis i Kungsbacka ser fram emot att få använda den.

– Vi ser ju att det här är en bit till som kan användas och förbättra vår verksamhet. Vi har tidigare lånat från andra län, men nu kommer vi ha en egen i Halland vilket gör det lättare att få tag på den, säger Ann Rönnäng.

Barbro och Klas Jansson som bor i Fjärås tycker att ett mobilt poliskontor låter som en bra idé.

– För de som bor lite långt bort från en tätort, och många som har svårt att ta sig till och från med bussar så kan det nog vara en fördel, Barbro Jansson

Tror ni att ni kommer använda er ut av det här mobila poliskontoret?

– Man kan ju aldrig komma för fort till en polis om man behöver hjälp, säger Klas Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista