Hamza Yalcin
Hamza Yalcin kände sig övervakad 2009, då han jobbade på högskolan. Foto: Peter Bengtsson/Sveriges Radio.

Hamza Yalcin: Kände mig alltid övervakad

2:52 min

Turkar som bor i Sverige känner sig kartlagda och hotade. En av dem är Halmstadbon Hamza Yalcin, som har känt sig övervakad sen han kom till Sverige 1985.

Hamza Yalcin, en turkisk medborgare från Halmstad, har varit frihetsberövad i Spanien och hotades att skickas till Turkiet för sina tankar och åsikter om den turkiska regimen. 

Han har varit hemma i Halmstad i snart två månader, efter att han släpptes ur det spanska fängelset.

– Det är helt normalt, för det har varit så här. Jag kom till Sverige 1985 och jag kände mig alltid övervakad. För så var det. Jag hade ett problem att lyfta upp och det är bra att jag kan bli hörd, säger Hamza Yalcin.

Hur kände du dig övervakad? 

– Det märkte jag speciellt 2009, då jag jobbade på högskolan. Studenter från Turkiet, jag tror de var politiskt utvalda, tog avstånd från mig på en gång. Det förvånade mig att det blev så. Och sen – isolering. Det kändes som en organiserad grej. 

Är du rädd för din egen säkerhet?

– Rädd, vet jag inte. Det var mycket, mycket starkare rädsla i Turkiet. Men det är en rädsla. Jag har alltid varit försiktig och tänkt att min telefon och dess grejer är en chans att bevisa att jag inte sysslar med dumma grejer. De är mina möjligheter att försvara mig, tänkte jag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista