Åsa Jansson, barnboksförfattare.
Åsa Jansson tycker att det är viktigt att barn läser för att få fart på fantasin. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

"Att utveckla språket tror jag är jätteviktigt"

1:14 min

Åsa Jansson var en av alla författare som ställde ut på Halländsk bokmässa i Varberg. "Barn behöver få bli lästa för och läsa själva", säger hon.

För fjärde året i rad arrangeras Halländsk bokmässa. Under lördagen samlades ett femtiotal utställare i kulturhuset Komedianten i Varberg.

En av alla dem var barnboksförfattaren och halmstadbon Åsa Jansson, som kommit för att visa upp sin debutbok "juldagboken".

– Det är kul. Jag har sålt den tidigare men det har inte varit i så stora sammanhang som här och det är väldigt roligt att se så många andra författare, säger hon.

Varför skriver du just barnböcker?

– Jag tycker att barnböcker är mycket roligare än vuxenböcker och läser gärna barnböcker själv. Jag jobbar även som lärare och är mycket i barnens värld, säger hon.

Varför tycker du att det är viktigt att det finns böcker för barn på bokmässor?

– Framför allt för att barn behöver få bli lästa för och få läsa själva. Det har alltid varit viktigt men nu finns det så otroligt mycket annat, en enkel verklighet som presenteras via tv och dator som gör att man inte behöver ha riktigt lika mycket fantasi själv. Och att få stilla sig, läsa, få fart på den egna fantasin och dessutom utveckla språket tror jag är jätteviktigt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".