Hans Zetterling, ordförande Cancer i prostatan i Halland.
Hans Zetterling är ordförande för Cancer i prostatan i Halland. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Hans vill öka kunskapen om prostatacancer

3:10 min

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Hans Zetterling från Halmstad diagnostiserades för fjorton år sedan. Nu vill han sprida kunskap om sjukdomen.

Just nu pågår mustaschkampen. Kampanjen startar den 1 november varje år och uppmärksammar prostatacancer som är Sveriges vanligaste cancerform. År 2015 drabbades över 10.000 män i landet av sjukdomen. Halmstabon Hans Zetterling diagnostiserades för fjorton år sedan.

 – Det tog ganska lång tid att smälta eftersom att jag aldrig hade hört om prostatacancer innan. Trots att det är den vanligaste cancersjukdomen.

Samma år i december började Hans Zetterling sin behandling.

– Man opererade bort prostatan men det fanns cancerceller kvar. Efter ett år var jag tvungen att strålbehandlas också.

Till en början kände Hans Zetterling inte av några biverkningar från strålbehandlingen. Det var först tre år senare som de började dyka upp.

– Det första jag uppmärksammade var blödningar från tarmen. Då tänkte jag att nu är det kört en gång till, nu är det tarmcancer också. Men det var det ju inte.

Det var inte tarmcancer som drabbat Hans Zetterling utan biverkningar av cancerstrålningen som han gått igenom.

Under lördagen hölls en föreläsning i Falkenberg om just biverkningar efter strålning. Föreläsningen arrangerades av Bröstcancerföreningen Johanna i Halland, Gyncancerföreningen Anemonen i Halland, Regionhandikapprådet i Halland och så Cancer i Prostatan i Halland. Hans Zetterling är ordförande i den sistnämnda. 

Han säger att han inte visste att strålning kunde medföra biverkningar förrän han själv råkade ut för dem.

– Från början trodde jag att det inte var några biverkningar alls. Det tog ungefär tre år innan det började dyka upp det ena efter det andra.

Det är bara att gilla läget för blödningarna går inte att göra något åt. Sedan har det kommit andra problem som har att göra med strålbehandlingen, som inkontinensbesvär.

Hans tycker att det är tråkigt att han inte fick veta om biverkningarna innan behandlingen.

– Men man har lärt sig mycket med tiden och jag tror att man kanske inte kände till alla skador och biverkningar på den tiden. Utvecklingen går trots allt framåt.  

Hur mår du idag?

– Jag mår så bra jag kan. Jag har alla problem kvar, cancern är kvar och jag måste äta bromsmedicin.

Varför är det viktigt för dig att engagera dig?

– Därför att det fortfarande finns väldigt många män som fortfarande inte har någon aning om vad prostatacancer är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista