Marcus Nilsson
I december väntar ett nytt äventyr för Marcus Nilsson. Då ska han spela en stor turnering i Las Vegas. Foto: Stina Johansson/Sveriges Radio.

Marcus Nilsson enda svensk till storturnering i USA

4:38 min

Till hösten är tanken att en proffsliga i volleyboll ska starta i USA och det kan bli en svensk stjärna i ett av lagen. Halmstadbon Marcus Nilsson ska spela ligans uppstartsturnering.

För några månader sedan fick Marcus Nilsson sparken från ryska proffsklubben Zenit St Petersburg när klubben plötsligt menade att svensken var knäskadad och bröt kontraktet.

– Det var en jättekonstig historia. Jag sa att jag inte var skadad och de sa att jag var det. Det kvittade vad jag sa, de hade redan bestämt sig.

Efter det flyttade volleybollspelaren tillbaka till Halmstad men nu väntar ett nytt äventyr. I december ska Marcus Nilsson spela en stor volleybollturnering i Las Vegas. Turneringen är tänkt att vara startskottet för en kommande proffsliga i USA (NVA) i höst.

– USA försöker starta upp en proffsliga i volleyboll och då vill man promota det, knyta sponsorer till sig och få medieuppmärksamhet. Så då har man lagt in en turnering i Las Vegas och bjudit in de bästa amerikanska spelarna som inte har proffskontrakt och mig, säger Marcus Nilsson.

Marcus Nilsson blir den enda svensken som kommer att spelar turneringen. Inbjudan fick han av amerikanen Lloy Ball, som är en av världens bästa volleybollspelare genom tiderna.

– Det känns jättekul. Jag fick frågan från en fantastisk spelare som jag har spelat mot många gånger, som jag känner och som är en av världens bästa spelare någonsin.

Han frågade om jag ville spela i hans lag i den här turneringen och det var inte så svårt att svara ja.

Han säger att det är svårt att veta nu vad turneringen, som går av stapeln den 8-10 december, kommer att leda till.

– Jag tar en dag i taget. Nu tar jag den här turneringen i USA och sen får vi se vad det leder till. Det kanske inte leder till något mer än en fantastisk upplevelse men samtidigt kan det kanske leda till ett proffskontrakt i USA.

Om turneringen leder till att Marcus blir erbjuden det sistnämnda verkar hans svar stå klart.

– Om USA startar upp en proffsliga hade det varit jättehäftigt att få vara med från start och se vad de kan göra där. Man vet ju att de är väldigt bra på idrottsevenemang, anordnar de någonting så gör de det full ut. Jag tror det hade varit en superhäftig upplevelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista