Mikael Kahlin, socialnämndens ordförande i Laholm.
Mikael Kahlin, tidigare ordförande för socialnämnden i Laholm. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio.

Förvaltningsrätten: Olagligt att upplösa socialnämnden

Den politiska striden kring socialnämnden i Laholm fortsätter med att förvaltningsrätten har fastslagit att beslutet att upplösa socialnämnden var olagligt, skriver Hallandsposten och Laholms tidning.

Beslutet togs i mars i år. Dåvarande nämndsordförande Mikael Kahlin hade redan uteslutits ur moderaterna men satt kvar på sin post som ordförande och ville inte avgå. Då blev svaret från fullmäktige att upplösa hela socialnämnden. Den officiella anledningen var en ommöblering i socialnämndens arbete.

Kahlin överklagade och enligt domen som nu kommit var fullmäktiges beslut att avsätta socialnämnden olagligt eftersom de organisationsförändringar som gjordes anses varit för små för att avsätta hela nämnden.

Mikael Kahlin säger till Hallandsposten att han vill att den gamla nämnden genast ska återinsättas men att han räknar med att kommunen kommer att överklaga.

Hur kommunstyrelsen ställer sig till domen är ännu oklart.

– Nu får vi diskutera hur vi ska gå vidare. Vi har två alternativ: Antingen gillar vi läget eller så överklagar vi inom de tre veckor vi har på oss, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic till Laholms tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista