Kvinna sitter och läser en bok.
Oline Stigs novellsamling Hägring är läsecirkeln Hela Halland läser 2018:s utvalda bok. Foto: Hasse Holmberg.

Oline Stigs novellsamling ska läsas av hela Halland

2:54 min

Oline Stigs novellsamling Hägring är läsecirkeln Hela Halland läser:s utvalda bok för 2018. "Jag är så hedrad och glad. Det känns så roligt," säger Oline Stig.

Oline Stig är uppvuxen i Varberg men bor numera i Lund och föreläser på författarskolan vid Lunds Universitet. Hon debuterade som författare 1999 och har skrivit både roman och novellsamlingar. Och nu är hennes novellsamling Hägring utvald av Hela Halland läser. 

– Jag är så hedrad och glad. Det känns så roligt, säger Oline Stig.

I novellsamlingen Hägring är det den första novellens titel som fått ge namn åt hela boken. Den handlar om en grupp personer i pensionsåldern, som är aktiva på Facebook. En av personerna heter Olof som blir, tillsammans med övriga gruppen, betagen i en Katrin som han chattar med.

Hela gruppen lär känna varandra genom Facebook men det är Olof som är mest framträdande som karaktär. Hela novellen utvecklar sig och det blir så småningom oklart om personen Katrin finns eller inte.

– Den heter ju Hägring och det är som en synvilla det här, de projicerar all sin kärlekslängtan och längtan efter kontakt med vänskapen med den här väldigt unga personen Katrin, säger Oline Stig.

Hela Halland läser startar i månadsskiftet januari-februari 2018 med olika aktiviteter på biblioteken i Halland. Det blir bokcirklar, novellskrivarworkshops, live-podd, novelltävling och författarbesök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista