EU ger nytt tillstånd för glyfosat
Foto: Jurek Holzer/TT

Tillstånd för glyfosat förlängs i fem år

3:06 min

EU-länderna har enats om förlängt tillstånd för glyfosat i EU i ytterligare fem år. Och det gläder LRF:s växtskyddsexpert Agneta Sundgren.

Efter många om och men har medlemsländerna enats till sist - bara två veckor innan nuvarande tillstånd löper ut.

– Jag är väldigt glad att det blev ett beslut. Så bra det kunde bli under omständigheterna, säger hon.

– Det var bara två veckor kvar och oron bland lantbrukarna har varit stor

Men Agneta Sundgren påpekar samtidigt att fem år är en kort tid ur odlarnas perspektiv.

– Jag tror att alla funderar på alternativ. Men det är svårt.

Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och har länge stått i centrum för en rejäl träta mellan allehanda miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.

Forskare på båda sidor har anklagats för att antingen tona ned eller skriva upp huruvida ämnet är cancerframkallande eller inte. Från miljösidan har intensiva kampanjer förts med över miljonen underskrifter insamlade till stöd för ett förbud.

I dag blev det ändå klart att glyfosatet fortsatt får användas i åtminstone fem år till. 

I en särskild omprövningskommitté i Bryssel röstade länderna till sist för ett förlängt tillstånd, sedan otaliga tidigare röstningsförsök fastnat i oavgjort mellan ja, nej och vet inte.

-Det är väldigt bra att länderna kunde enas om en bred kompromiss, eftersom alternativt hade varit att beslutet hade hamnat i kommissionens händer, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Miljöministern är samtidigt väldigt glad över att EU-kommissionen vid dagens möte lovat arbeta för en ökad insyn i hur de vetenskapliga underlagen ser ut.

-Det här är ju en fråga som har blivit väldigt kritiserad och en av punkterna som förts fram i de medborgarinitiativ som inkommit så det tror jag är ett jätteviktigt steg framåt, säger hon.

Regeringen har inte varit beredd att stödja EU-kommissionens tidigare förslag om att ge tillstånd för glyfosat i ytterligare tio år, men har röstat ja till ett femårigt tillstånd.

Andra ja-sägare är bland andra Storbritannien, Danmark, Nederländerna och Irland. På nej-sidan har framför allt funnits Frankrike, Belgien och Italien, medan Tyskland genom att avstå starkt bidragit till att beslutet dröjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista