Mohaadi Alhelal och Nasro Ibrahim röjer en skogsbilväg i Biskopstorps naturreservat.
Mohaadi Alhelal och Nasro Ibrahim röjer en skogsbilväg i Biskopstorps naturreservat. Foto: Per Qvarnström/Sveriges Radio.

Nya hallänningar vårdar gamla skogar

3:59 min

Skogsvård – det är nu vardag för åtta personer som nyligen kommit till Halland från Eritrea, Somalia och Syrien.

Arbetsförmedlingen bjuder in, Skogsstyrelsen anställer och Länsstyrelsen ser till att det finns jobb i skogen. Så ser upplägget ut för projektet Moderna beredskapsarbeten som vänder sig till nyanlända i Halland.

– Många av deltagarna har inte sett en röjsåg i hela sitt liv. De har gått från noll och framåt i en snabb takt så det är jag väldigt nöjd med, säger Fredrik Jonsson som är arbetsledare.

Anställningen på Skogsstyrelsen är på ett år och då ingår utbildning för både motorsåg och röjsåg. En som nappade på erbjudandet var Mohaadi Alhelal.

– Idag röjer jag den här vägen för att lastbilar ska komma fram, säger han när P4 Halland besöker Biskopstorps naturreservat.

Tidigare har Mohaadi och de andra gjort i ordning ett 13 hektar stort område för att skapa ett lövreservat.

– Jag jobbade som säljare i Syrien och nu jobbar jag i skogen och det känns bra. Jag vill ha ett jobb och tjäna egna pengar och så vill jag fortsätta studera, säger Mohaadi Alhelal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista