Några volleybollspelare står framför nätet.
1 av 2
Ställ dig på plan, sätt ett leende på läpparna och visa motståndarna att du älskar att vara där. Foto: Tage Olsin/Privat.
Några volleybollspelare står framför nätet.
2 av 2
Att känna till sina motståndares mentala svagheter är en fördel då du vet hur du kan pressa dem ytterligare. Foto: Beata Donborg/Privat.
Andréas volleybollvärld

Mindgame – det mentala spelet inom volleybollen

Att nätet i volleyboll hindrar spelarna från att drabba samman rent fysiskt är ett faktum – men öppnar det upp för psykiska påhopp och ett mindgame som ligger på en helt annan nivå?

Inför varje match får man som spelare en detaljerad gameplan, ett, eller flera, A4-sidor fyllda med vad som ska göras under matchen och vad motståndarna förmodligen kommer att göra.

Det handlar om vem man ska sätta serven på, hur man ska spela försvar mot olika spelare och hur du och laget ska spela för att ta poäng.

Har jag då någon gång fått en gameplan där även det psykiska spelet tas upp, motståndarnas mentala svagheter och vad jag, och vi, kan göra för att ta oss in i deras huvud och påverka dem så mycket som möjligt och på sätt få dem att begå misstag?

Absolut, i nästan varje gameplan tas detta upp! Att känna till sina motståndares mentala svagheter är en fördel då du vet hur du kan pressa dem ytterligare.

Alla spelare har dem, jag som spelare hade dem och det viktiga är att maskera dem väl, annars blir du lätt ett offer för motståndaren. Att slänga en kommentar framme vid nätet som visar att man har full koll på vad motståndarna ska göra, dra i nätet när motståndarna blockar för att få en nätberöring med sig eller att stirra spelare i ögonen precis före serve kan stressa många.

Visst förekommer det så kallat ”fulspel” och inför Hylte/Halmstads match mot Gislaved togs det upp att Gislaved skärmar, det vill säga att de försöker skymma spelare och på så sätt göra det svårare för motståndarna, i detta fallet Hylte/Halmstad.

Detta, och andra sätt att göra det svårare för motståndarna är en del av sporten och ju mer rutinerad jag blev desto lättare hade jag för att älska just detta. Ställ dig på plan, sätt ett leende på läpparna och visa motståndarna att du älskar att vara där, oavsett vad de försöker göra för att påverka dig.

Nästa gång du går på en volleybollmatch, försök att se om du kan se det mentala spelet, se vilken spelare som får ta emot stor press från motståndarna, vem som faller på grund av det och vem som står pall och kanske till och med stärks av pressen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista