Roland Lydén, före detta polis i Oskarström.
Roland Lydén, före detta polis i Oskarström. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.

Före detta polisen: "Folket protesterade väldigt när den lades ner"

4:46 min

Många vill se en polisstation i Oskarström igen. Roland Lydén arbetade som polis i Oskarström innan stationen lade ner för tolv år sedan.

Till en början var fem poliser stationerade på polisstationen i Oskarström, efter en tid drog man ner det till två poliser och slutligen lades stationen ner.

Roland Lydén arbetade som polis i Oskarström i 15 år. Han säger att nedläggningen kan påverka Oskarström idag.

– Det är svårt för mig att mäta men när jag pratar med folket där så hör jag hela tiden att man saknar polisen och att man tycker att det har blivit lite mer bråk och kriminalitet.

Roland Lydén berättar att nedläggningen av stationen bland annat berodde på omoderna lokaler och att polisen inte producerade tillräckligt med statistik som gav underlag för polisarbetet.

– Man blir besviken på ett sådan beslut givetvis men tiden förändras hela tiden, vi får modernare och modernare redskap i polisarbetet. 

I helgen rapporterade P4 Halland att polisen i Halland satsar på ett mobilt poliskontor för att komma närmare invånarna. De var då flera lyssnare som hörde av sig om att de ville se en polisstation i Oskarström. Detta förvånar inte Roland.

– Folket protesterade väldigt när den lades ner. Självklart vill de ha tillbaka någon form av station och jag tror att en mobil station är enda lösningen.

En nära polis är väldigt brottsförebyggande. När vi var ute och fotpatrullerade i centrum upplevde vi att det kändes som en väldig trygghet för affärsidkare och även äldre.

Roland berättar att polisen har haft ett mobilt poliskontor tidigare och att han upplevde det som positivt. 

– När man nu kommer med det förslaget igen så tycker jag det är en bra lösning, speciellt för Oskarström. Då får man möjlighet att för en stund kunna kontakta polisen och sitta ner och prata för det är väl det som folket behöver.

Varför inte en fast polisstation?

– En fast polisstation drar med sig väldiga kostnader för det måste vara en säker station med tanke på att man måste förvara sina tjänstevapen och övrig utrustning som är såbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista