Ann-Katrin Clerstedt var kritisk till LSS-boendet, men efter boendets öppnande har hon inte känt sig störd.
Ann-Katrin Clerstedt var orolig för att ett nytt LSS-boende skulle öka trafiken med taxi och färdtjänst. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.

Protesterna har tystnat i Träslöv

1:41 min

För fem år sen var det upprörd stämning i Träslöv inför bygget av ett boende för funktionsnedsatta. Nu berättar grannar att oron var obefogad.

Boendet i Träslöv som är ett hem för vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har funnits i snart tre år.

– De som bor här hälsar att de känner sig väldigt trygga. De kan inte tillägga någonting att det varit speciellt eller så. Och detsamma känner vi som personal, säger Izeta som jobbar på boendet.

För fem år sedan lät det annorlunda. Efter kommunens beslut om att LSS-boendet skulle byggas i villaområdet i Träslöv i Varberg växte kritiken från grannarna. De pratade bland annat om otrygghet, ökad trafik och en värdeförminskning på husen.

Under ett informationsmöte med kommunen framförde de boende sina synpunkter, och det startades en namninsamling för att få kommunen att ändra sitt beslut.

Ann-Katrin Clerstedt deltog inte på mötet, men minns den upprörda stämningen. Eftersom hon arbetade som dagbarnvårdare fick hon även många frågor från föräldrar.

– Det var många som var rädda för vilken typ av folk som skulle bo där. Många var rädda för att barnen inte skulle kunna gå ut och så, säger hon.

Själv var hon framför allt kritisk eftersom det redan fanns ett boende i området. Hon oroade sig också för ökad trafik, men har efter boendets öppnande inte känt sig störd.

Jag tror att det berodde mycket på att det har hänt vissa saker på såna här boenden. Jag förstår att folk blir rädda, det var väl vi också till en början.

Ann-Katrin Clerstedt berättar att det var en familj som flyttade när det blev klart att boendet skulle bli av.

– Och många hotade med det, men det tror jag inte alla har gjort, säger hon.

Har du någon tanke om vad oron grundar sig i?

– Det är väl många gånger okunskap tror jag, om man nu pratar om vad för typ av människor som skulle bo där uppe. Men för min del var det trafiken jag tänkte mycket på. Att det redan var väldigt trafikerat i detta området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".