Peter Berggren, ordförande Kullaviks IF
Peter Berggren, ordförande Kullaviks IF. Foto: Agnes Kågström/Sveriges Radio.

Fyra års väntan – mörker över fotbollsplanen

2:01 min

Fotbollsföreningen Kullaviks IF har 200 nya medlemmar – men väntar fortfarande på belysning.

Kommunen bestämde sig för att anlägga konstgräsplanen för fyra år sen.

Efter överklaganden saknar planen fortfarande belysning, vilket gör att klubben tvingas flytta träningar till andra planer eller anpassa tiderna efter ljuset.

I nuläget schemalägger de träningar redan vid halv fem eller fem på eftermiddagen, vilket kan bli svårt för de spelare som inte själva har möjlighet att ta sig till träningen, berättar Peter Berggren, klubbens ordförande.

– Vid halv fem, fem så är det väldigt många föräldrar som inte lyckas ta sig hem från jobb och annat. Och det innebär att antingen får man stressa hem från jobbet, ta ledigt från jobbet eller så blir det ingen träning, det kan ju vara konsekvenserna också, säger han.

För att möta ett växande fotbollsintresse i Kungsbacka valde kommunen för fyra år sen att satsa på en konstgräsplan på gräsplanen vid Maleviksskolan. Ärendet överklagades i flera instanser, och avgjordes till sist i mark- och miljööverdomstolen.

Men även om kommunen nu har tillåtelse att sätta upp belysning så dröjer det. Anledningen är att de även blev tvungna att på nytt söka bygglov för att bedriva verksamhet på planen, ett ärende som i sin tur överklagas.

Ulrika Landergren, liberalt kommunalråd i Kungsbacka beklagar att det tagit så pass lång tid, men är förvånad att kommunen behöver ansöka om det tillstånd som nu krävs. 

– Vi har aldrig i ett bygglov tidigare behövt villkor att det ska få lov att bedriva föreningsverksamhet, så det var nog en nyhet för oss när mark- och miljööverdomstolen tyckte att vi skulle komplettera bygglovet med det, säger hon.

P4 Halland har varit i kontakt med några av de som överklagat, som främst lyfter fram den ökade ljudnivån och trafiken under sena kvällar. De hoppas nu att träningar inte ska kunna hållas alltför sent på kvällarna.

Peter Berggren, ordförande i Kullaviks IF är inte förvånad över att ärendet om konstgräsplanen överklagades från början, men hade hoppats på att det skulle ta två år, för att istället bli omkring fyra års väntan.

– Vi hade förhoppningen att det skulle gå snabbare naturligtvis att få klart allting. Kommunen tycker jag har skött det så väl det bara går med tanke på de processer som finns, men vi har ju en demokratisk process.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".