Anders Wallin, tränare för IS Halmia.
Anders Wallin, tränare för IS Halmia. Foto: Muhamed Ferhatovic

Obegränsade spelarbyten möjliga

1:48 min

Svenska fotbollförbundet ska i dag ta ställning till ett förslag om att införa fria byten inom fotbollen.

Under dagen håller Svenska fotbollförbundet sitt årliga representantsmöte där Hallands fotbollförbund har skickat in en motion om att införa denna regeländring.

– Det är spännande. Vi har många unga spelare och matchtid är viktigt för dem. Detta främjar utvecklingen för dem, säger Anders Wallin, tränare för Halmia IS. 

Det var Onsala BK, hemmahörande i Kungsbacka, som kläckte idén som senare blev en motion inskickad av Hallands fotbollförbund. Och i dag kommer beslutet om det blir fria byten inom fotbollens herr division två och tre samt damernas division 1.

Bakgrunden är att Hallands fotbollförbund vill att fler unga spelare ska få mer matchtid och på så sätt minska riskerna att unga spelare slutar för tidigt. Men förslaget har också fått kritik. Bland annat att en sådan regeländring kan utnyttjas på fel sätt. 

– Nackdelarna är många. Det kan bli många spelaravbrott, man kanske tar in en spelare lite snabbt för att ta en frispark och byter ut han igen, det kan utnyttjas på fel sätt helt enkelt, säger Hallda Kabil tränare för Varbergs GIF som förstår de positiva delarna av förslaget men är emot det.

Annan kritik som Hallda Kabil lyfter fram mot förslaget är att vissa tränare kan välja att göra flera byten i de sista minuterna av matchen för att på så sätt fördröja spelet. Anders Wallin, tränare för Halmia IS förstår att det finns nackdelar med förslaget, men tycker att fördelarna väger tyngre.

– Det är klart att det finns fördelar och nackdelar. Men jag tycker att fördelarna överväger nackdelarna, säger Anders Wallin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista