Oscar Björk
Oscar Björk, ordförande i Halmstad tyngd-och styrkelyftsklubb, TSK. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Många styrkekvinnor väntas till VM

6:42 min

VM i styrkelyft kommer till Halmstad. Enligt Oscar Björk, ordförande i Halmstad tyngd- och styrkelyftsklubb, ökar intresset för sporten – särskilt bland kvinnor.

Runt 300 aktiva väntas göra upp om VM-medaljerna i Halmstad nästa år.

Oscar Björk uppskattar att det kommer vara ungefär lika många tävlande kvinnor som män.

– Styrkelyft har traditionellt varit en väldigt mansdominerad sport men på senare år har det kommit mer och mer kvinnor som tävlar och jag har för mig att det på klassiska VM i Minsk i somras var fler tävlande damer än herrar.

Vad tror du att det beror på?

– Det är lite trendigt att lyfta tungt just nu, och jag tror att vi har crossfiten att tacka för det. Det funkar lite som en inkörsport till både tyngdlyftning och styrkelyft. Folk får upp ögonen för att man kan tävla i att lyfta saker.

Oscar Björk förväntar sig att några hundra anhöriga komma följa med till de tävlande till Halmstad, och han hoppas att även hallänningar ska vara intresserade av evenemanget.

– Jag vet inte riktigt hur mycket lokal publik vi kan få men jag hoppas att det blir många. Vi har gott om plats i lokalen, säger han. 

VM i styrkelyft avgörs i Halmstad 5-10 november 2018.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista