Jennifer Wegerup.
Jennifer Wegerup. Foto: BERTIL ERICSON/TT

Jennifer Wegerup talar ut om trakasserier i mediebranschen

4:54 min

Jennifer Wegerup har arbetat som journalist sedan början av 90-talet. I en artikel i Resumé berättar hon nu om kränkningar som män i branschen utsatt henne för.

– Det var tidningen Resumé som kontaktade mig och bad mig skriva. Jag tvekade först men så kände jag – för vem skull tiger jag? Vem är det jag skyddar? Och så kände jag att jag har ett ansvar att skriva detta för mina döttrar, mig själv, min familj, alla kvinnor och alla bra män. Det flesta män är ju bra män. Jag har inte varit ute efter att hänga ut folk och jag tror att det är därför folk tycker att denna text är så bra. Jag har varit ute efter att beskriva de strukturer som fortfarande tyvärr finns kvar.

Jennifer Wegerup från Falkenberg började sin journalistiska bana som praktikant på Expressen för över 20 år sedan. Sedan dess har hon gjort karriär som sportjournalist och krönikör på några av Sveriges största tidningar.

Men tiden inom branschen har inte enbart varit en framgångssaga. Genom åren har hon utsatts för flertalet sexuella trakasserier och kränkningar från män inom medievärlden, något som till slut fick henne att lämna sin tjänst på Aftonbladet.

– Jag berättar bara om fysiska eller offentliga, verbala extremt grova angrepp. Jag har aldrig haft problem med en blick eller en komplimang. Tvärtom är jag en av dem som menar att vi inte ska kasta ut barnet med badvattnet utan jag ger mycket komplimanger till både män och kvinnor, och det tycker jag att vi ska göra, säger Jennifer Wegerup och fortsätter:

– Jag tycker att vi människor ska vara varma mot varandra. Däremot ska vi inte acceptera fysiska och verbala övergrepp, och då menar jag riktiga övergrepp. Inte att någon säger att du är fin i håret, för det är inte ett övergrepp enligt min mening.

Vissa har vittnat om att det har varit jobbigt och ibland även svårt att nå fram till chefer - vad säger du om det?

– Jag har inte upplevt att det varit svårt att nå fram. Det har varit väldigt öppna spjäll på de redaktioner som jag har jobbat på. Jag tror snarare att problemet ligger i att man varit väldigt angelägen att skydda sina manliga profiler. Det här geniförklarandet och acceptansen, att man tänker att han är egentligen en bra kille, det är skön snubbe, han menar inget illa. Det som börjar redan på förskolan när pojkarna drar flickorna i håret för att de gillar dem. Det är snarare där problematiken ligger, strukturerna återigen. Alla visste vad som hade hänt mig och jag nådde fram helt utmärkt. Det handlade snarare om vem man är rädd om och vem man väljer att skydda i slutändan.

Hur ser du på framtiden - sätts en ny agenda?

– Jag hoppas det. Jag tror att det är svårt för jag tror att detta med kön sitter väldigt djupt inom oss. Och ur ett historiskt perspektiv så har vi haft relativ jämställdhet under väldigt kort tid. För 100 år sedan fick kvinnor fortfarande inte rösta i Sverige, så det tar väldigt lång tid. Jag tror inte att Metoo förändrar allting men jag tror att det kan ha betydelse. Väldigt mycket handlar om hur mycket självrannsakan man är beredd att göra och hur mycket man på allvar är beredd att bemöta de här problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista