Obehöriga äga ej tillträde-skylt på ett staket framför en byggarbetsplats. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.
En överklagan stoppar inte bygget av ett åttavåningshus på Rotorp i Halmstad. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.

Svårt att stoppa husbyggen på granntomt

2:04 min

Bara ett planerat bostadsbygge i Halland har stoppats efter grannöverklagande de tre senaste åren.

Den som inte vill att det ska byggas nya bostäder på granntomten har inte särskilt stor chans att få igenom en överklagan när kommunen vill ändra en detaljplan för att kunna bygga nya bostadshus.

Under de tre senaste åren är det bara en överklagan i hela länet som har fått gehör och som lett till att ett bostadsbygge stoppats.

Det gällde en detaljplaneändring i Varberg där Varbergs kommun ville riva ett gammalt funkishus för att kunna bygga nya bostäder. Där gav Länsstyrelsen kommunen bakläxa eftersom huset var kulturhistoriskt viktigt och detaljplanen upphävdes.

I Halmstad kommun överklagas var tredje planerat bygge på detaljplanenivå, men ingen klagande har fått rätt under de tre senaste åren.

En av dem som överklagat en detaljplan och fått avslag är Stefan Mås Persson som bor på Rotorp i Halmstad.

– Vi vill ju gärna påverka och ändra beslut, och det har man ju rätt till också. Men det känns som en rätt liten möjlighet man har, säger Stefan Mås Persson.

Han bor i en hundra år gammal, gul trävilla som snart kommer få ett åttavåningshus som närmsta granne.

Han och grannarna bestämde sig för att överklaga Halmstad kommuns planer till Mark- och miljödomstolen efter att de först försökt påverka planen under det samråd som de bjöds in till som närmsta grannar. Men de fick alltså avslag på sin överklagan.

Stefan Mås Persson menar att han inte är emot bygget i sig, men att han önskade att de inte skulle bygga så högt. Nybygget avviker för mycket från den nuvarande bebyggelsen tycker Persson som menar att det hade räckt med sex våningar.

Han är orolig för att de som flyttar in i höghuset kommer få insyn rakt in i hans trädgård, och dessutom skymmer huset solen.

– Vi har inte haft någon insyn innan, och det är trist att det kommer påverka ljuset, säger Stefan Persson.

Domstolen motiverade sitt avslag med att när man bor i en stad får man räkna med att det kan komma att byggas nya bostäder bredvid ens egen tomt.

Och precis som Halmstad kommun så bedömde rätten att åttavåningshuset inte skulle störa grannarna tillräckligt mycket för att ändra planerna.

– Att man bygger är väl bra, det kan vi väl alla tycka. Men ja, vi får se hur det känns småningom, när det är färdigt, säger Stefan Mås Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista