Madeleine Bagge, gruppledare för Miljöpartiet i Varberg.
Madeleine Bagge, gruppledare för Miljöpartiet i Varberg, blev förvånad när hon fick höra talas om anklagelserna via media. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio

Inga lokala åtgärder planeras efter anklagelser om trakasserier

6:19 min

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson från Varberg fick lämna Miljöpartiet efter anklagelser om sexuella trakasserier. Lokalt är det oklart om partiet kommer vidta några åtgärder.

Under tisdagen lämnade riksdagsledamoten Stefan Nilsson Miljöpartiet efter anklagelser om sexuella trakasserier.

P4 Halland har varit i kontakt med Stefan Nilsson som via mail avböjer att medverka i en intervju.

"Jag har lämnat Miljöpartiet och mina politiska uppdrag i partiet. Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val. 

Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon. Jag kommer nu att bli partilös i Riksdagen", skriver han.

Madeleine Bagge är gruppledare för Miljöpartiet i Varberg.

– Det är oerhört tråkigt såklart. Det är ju ingenting som man någonsin önskar att en partikamrat varken utsätter eller utsätts för. Men det är tyvärr inte förvånande för varför skulle vi vara förskonande när ingen annan samhällsgrupp eller församling i vårt land är det. Det är självklart att det förekommer bland oss också även om vi önskar att det absolut inte skulle göra det, säger hon.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har kvinnor larmat om Stefan Nilsson i över tio års tid, men det är inget som Madeleine Bagge känner igen. Hon fick höra talas om anklagelserna via media.

– Jag reagerade med lite bestörtning och blev väldigt förvånad. I den kontakt vi har haft med Stefan så har vi inte sett några sådana tendenser, säger hon.

Enligt Madeleine Bagge har Miljöpartiet i Varberg diskuterat Metoo-rörelsen i stort, men hon tror inte att det kommer föras några särskilda diskussioner i nuläget.  

– Inte lokalt i just det enskilda fallet, utan då blir i stort om sexuella trakasserier och hur man kan förebygga det. Vi har inte haft den kontakten med Stefan att vi ser att det har varit ett problem hos oss vad vi vet om, och då ser vi ingen anledning att vidare diskutera det specifika fallet. Då ser vi hellre till helheten och vad vi kan göra där, säger hon.

Sophia Nilsson, ordförande för Miljöpartiet i Halland, förnekar att det skulle finnas en kultur inom partiet som tillåter trakasserier. Hon säger också att det är oklart om Hallandsdistriktet ska vidta några åtgärder med anledning av det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista