Alba Foberg, Emma Löv, Smilla Cederberg och Amanda Yngve går på Varlaskolan i Kungsbacka. Foto: Casper Sewerin
Alba Foberg, Emma Löv, Smilla Cederberg och Amanda Yngve vill ha gratis busskort för att kunna ta sig till och från fotbollsträningarna. Foto: Casper Sewerin

Trots hårt tryck på gratis busskort – kommunen vill inte betala

2:00 min

Gratis bussresor är en återkommande punkt när ungdomar i Kungsbacka jobbar fram vad de anser att politikerna ska satsa på, men ännu en gång väljer politikerna att inte prioritera det.

När kommunens ungdomsforum Barbro betalar hade rådslag med politikerna onsdag kväll kom önskan om gratis busskort upp, ännu en gång. Alexander Torsjö som är engagerad i Barbro betalar tycker att politikerna tar för lång tid på sig att prioritera frågan.

– Någonting måste hända snart. Det är så långt efter att jag inte förstår att det inte prioriteras än, säger hen.

Barbro betalar är ett ungdomsforum som en gång per termin åker ut på kampanj på olika högstadieskolor i Kungsbacka kommun. Under kampanjen samlar de in idéer kring vad som kan bli bättre i kommunen. När idéerna sen är insamlade får alla mellan 14 och 20 år rösta på det alternativ de tycker att politikerna borde prioritera.

En av punkterna som är återkommande är gratis busskort, men den punkten är inte helt enkel enligt Fredrik Hansson kommunalråd för centerpartiet i Kungsbacka kommun.

– Vi fick ett förslag här idag om busskort till alla elever och ungdomar. Det är ingen fråga som vi har prioriterat hittills i våran totala budget och den frågan får vi nog låta vara för framtiden, säger han.

Ett av motargumenten var att ni genom att inte prioritera en återkommande punkt inte prioriterat ungdomarnas röst?

– Jag tycker inte det är helt rättvist. Vi inom politiken har ett totalansvar för kommunens verksamheter och vi har ju rätt mycket verksamhet som är lagstadgad och som vi måste tillhandahålla. Sen finns det då andra saker som vi gärna vill tillhandahålla och då handlar det om en strikt prioritering, säger kommunalrådet Fredrik Hansson.

Han berättar att kommunen också vill värna friskvård och att man rör sig.

– Vi vill ju gärna att barn och ungdomar i möjligaste mån promenerar eller cyklar till skolan om man inte bor för långt bort. Gör man det så är man ju berättigad till skolskjuts, säger han.

Alba Foberg och Emma Löv bor i Onsala men går fotbollslinjen på Varlaskolan i Kungsbacka och vill ha ett busskort för att hinna med träningarna efter skolan.

– Ibland är det svårt att hinna i tid till träningarna, eftersom det tar så lång tid. Hade man kunnat ta bussen då hade man varit hemma mycket tidigare och hunnit till träningarna, säger Alba Foberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista