Sofia Warefelt
1 av 2
Sofia Warefelt. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.
varberg park promenadstråk
2 av 2
Varberg har utsetts till Årets gröna kommun av LRF. Arkivbild.

Varberg utsedd till Årets gröna kommun

3:11 min

Varberg har utsetts till Årets gröna kommun av Lantbrukarnas riksförbund. Varberg blir därmed först i raden av kommuner som tilldelats utmärkelsen.

"En kommuns inställning kan vara helt avgörande för om en lantbrukare vågar satsa eller inte på sin verksamhet. När våra medlemmar granskat Sveriges 270 kommuner så har det visat sig att Varberg är bäst på att skapa rätt villkor för det gröna näringslivet", säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Bland kriterier som Varberg nu uppfyller märks försiktighet med att bebygga bördig jordbruksmark och att kommunen är noga med att upphandla svenskproducerade livsmedel.

– Det är fantastiskt roligt att Varberg har utsett till den grönaste kommunen. Och det är inte bara i Halland, utan det är ju i hela Sverige, säger Sofia Warefelt, som är LRF ungdoms ordförande i Halland.

Vad är det Varberg är så bra på?

– De tar till sig och lyssnar på våra önskemål och idéer. I Varberg är man bra på att ha svenskt inom kommunen, när det gäller maten. 87 procent av charkprodukterna i kommunen är från Sverige, det är fantastiskt roligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista